The Herbaliser + Hipnosis @ Sound On Ultra Loud




2004. március 27., 22-04h
Budapest, A38 állóhajó

Belépő: elővételben 2000 Ft (Deep, Trancewave, A38) / a helyszínen 2400 Ft
Infovonal: (06-1) 464-3940

Jake Wherry (The Herbaliser / Ninja Tune / London)
Hipnosis (Perfect.Toy / München) – élő koncert
Keyser & Shuriken (Crate Soul Brothers)

Visuals: Lee Unflyable & Kiégő Izzók

A Sound On Ultra Loud klubesteket a Crate Soul Brothers kollektíva –Keyser, Shuriken, Erik Sumo & Lee n’gum – és az A38 közösen szervezi. Az estek célja, hogy olyan nemzetközi és hazai dj-ket, illetve zenekarokat mutassunk be, akik mind a különféle elektronikus zenei stílusokban, mind az ezek alapjait jelentő jazz, funk, soul, afrobeat, latin jazz, brazil és egyéb zenék terén otthonosan mozognak.

Jake Wherry (The Herbaliser)
A Herbaliser ötlete a mackós Jake Wherry és a lemezjátszóista ufó Ollie Teeba fejéből pattant ki hosszú évekkel ezelőtt. Az 1960-as évek kémfilmzenéin, mocskos funkon, forgalmi zavarokat okozó hangerővel bömbölő hip hop-on nevelkedett duó a The Remedies és a Blow Your Headphones című albumokkal már az 1990-es évek közepén beírták magukat a füstös, bólogatós zenék nagykönyvébe, és azóta is a Ninja Tune kiadó büszkeségeinek számítanak.

A Very Mercenary című harmadik nagylemezhez készült, egy elveszett bőröndről szóló videójukat már minden normális zenetévé rongyosra játszotta, és a fiúk előmásztak a london egyik külvárosának vasúti sínei mentén fekvő titkos bázisukról, hogy nagyzenekarrá kiegészülve járják be a világ – többek között Budapest - színpadait. DJ-ként is jártak már nálunk, és aki ott volt, tudja, hogy Jake legalább olyan szigorú mestere a lemezjátszónak és a lemezeket rejtő poros ládáknak, mint a basszusgitárnak.

Az azóta elkészült a Something Wicked This Way Comes című negyedik albumot és a nemrég a „Solid Steel” sorozatban megjelent mixlemezt meghallgatva kijelenthető: a londoni srácok még mindig a legsúlyosabb, funkkal és dzsesszel megpakolt hiphopot játsszák, mind dj-szettjeikben, mind az élő fellépéseken.
http://www.herbaliser.com

Hipnosis

A müncheni Hipnosis együttes első albuma tavaly tavasszal jelent meg a német Perfect Toy kiadó gondozásában. Az alapvetően az 1960-as és ’70-es évek funk, soul és jazz zenéjéből merítő új, elektronikus produkciókkal foglalkozó lemezkiadó nem tévedett, amikor felkarolta a teljesen akusztikus jazz zenekar anyagát. Amellett, hogy a lemez rögtön meleg fogadtatásra talált a nemzetközi dzsessz körökben, a klubok elektronikus tánczenéhez szokott közönsége is jól fogadta a modális jazz, groove jazz és free jazz elemekből táplálkozó számokat. Ebben nyilván szerepe volt a Mitchell & Dewbury és a Gerardo Frisina által készített remixeknek is.

Az együttes koncerteken többnyire saját szerzeményeit játssza, melyek hangsúlysos, domináns, fülbemászó témákra épülnek. Bár zenéjük szerkezete összetett, mégis erősen dallam-centrikus, s a finoman szőtt ritmikus alapok sokszor idéznek tánczenei ütemeket.
http://www.hipnosis.de