Nagy Britmánia fesztivál

2007. február 15., csütörtök 21h

Gilles Peterson DJ-szett & MC Earl Zinger (UK)
Erik Sumo Band feat. Kiss Erzsi
Keyser & Shuriken
Suefo, Miki KeveR

Belépő elővételben: 2500 Ft, a fellépés napján: 2900 Ft.

Az alábbiakban a hivatalos sajtóanyagot olvashatjátok:

A Nagy Britmánia idei sorozatának különleges eseményeire kerül sor február 15-én és 16-án az A38 Hajón. Az első napon a kortárs tánczene egyik legnagyobb tekintélye, az egyik legtájékozottabb brit DJ, az acid jazz szülőatyja, Gilles Peterson, a második napon a Morcheeba, a Massive Attack és a US3 stabil skreccsmestere, DJ First Rate mutatja be produkcióját. Mindkét akciót a honi elektronikus színtér legkiválóbb előadói kísérik.

Gilles Peterson


Ha van a kortárs tánczenei színtéren DJ és producer, akire fenntartások nélkül használhatjuk az elcsépelt "ízlésformáló" kifejezést, akkor Gilles Peterson az. Zenei ízlésének kifinomultságát, tájékozottságát mindenki elismeri, és annak ellenére, hogy több mint húsz éve pörög a zenei színtéren, nem vált belőle kövület. Lankadatlan lelkesedéssel keresi az újat, imád felfedezni és megismerni, ennek köszönhető, hogy nem egy stílusirányzat születésénél bábáskodott. A nyolcvanas évek második felében csodájára jártak a Dingwall klubban pörgetett, rafinált szettjeinek, melyekben húzos dzsesszek keveredtek rég elfelejtett soul-gyöngyszemekkel, kortárs hiphoppal és lüktető funkkal. Rövid életű első labelje, az Acid Jazz egy komplett zenei irányzat névadójává vált, olyan előadókat fedezve fel és téve naggyá, mint a Galliano, a Brand New Heavies vagy a Jamiroquai.

Peterson jellemző módon pont azért szakított az Acid Jazz-zel, mert túlságosan szűknek érezte a rákényszerített kereteket. 1989-ben megalapította a Talkin' Loud kiadót, ami alapvetően határozta meg a következő évtized tánczenei trendjeit. A nehezen emészthető névsor: az Acid Jazztól átcsábított Galliano, az Incognito, a Nuyorican Soul, a Young Disciples, majd később a 4hero, Roni Size Reprazent projektje, Courtney Pine, a United Future Organizaton.

Peterson ráadásul azon utolsó mohikánok közé tartozik, aki miatt még a mai internetes, fájlcserélős, letöltögetős podcast-világban is érdemes tekergetni a rádió gombját. A nyolcvanas évek vége óta kultikus rádióknál készítette műsorait, megfordult a Jazz FM-nél, a Kiss FM-nél, az 1998 óta a BBC Radio 1-on futó Worldwide című heti kétórás műsorát számtalan rádióadó átveszi, nem nem véletlenül. Finom ízléssel, lehengerlő biztonsággal és nagyvonalú szabadsággal szerkesztett zenei ívek, friss bakelitek és ismeretlen gyöngyszemek, értelmes beszélgetések és élő fellépések - a Worldwide a rádiós zenei műsorok örök mintadarabja.

Gilles Peterson igazi zenei mindenevő, és mégis megvan a saját stílusa, ami manapság is mintaként szolgál számtalan lemezlovasnak: laza latinok, sodró szvingek éppúgy fűszerezik mixeit, mint pattogós hiphopok vagy acélkemény d'n'b-k. Tekintélye majdhogynem megkérdőjelezhetetlen, még azt is megengedheti magának, hogy évente saját díjakat osztogasson: a Worldwide Music Awards egyre nagyszabásúbb show-ját általában a londoni klubélet első számú színterein, a Cargóban, illetve mostanában a Kokóban tartják.

Peterson sosem áll le: 2006-ban létrehozta újabb labeljét, a Brownswoodot, emellett mostanában permanens brazil és japán tripen van, úgyhogy első magyarországi fellépésén is valami hasonlóra számíthatunk: viharos szambákra és őrült japán hardbopokra, mindez Earl Zinger MC-zésével kiegészítve.

http://www.gillespetersonworldwide.com
http://www.bbc.co.uk/radio1/gillespeterson

Earl Zinger, azaz Rob Gallagher egykoron a Galliano frontembereként aratta sikereit - ebbéli minőségében még egy Sziget Fesztiválon is megcsodálhattuk. Gilles Petersonnal majd' két évtizedes barátságban van, hiszen Gilles producerként oroszlánrészt vállalt a Galliano sikereiben. A korai acid jazz stúdióban lúgozott, diszkón edződött megszólalását talán a Galliano csúfította el először, koszos sikálásokat, recsegős analógszintiket, nagyvárosi hiphopot keverve bele.

Earl Zinger

A Galliano feloszlása után Gallagher szólókarrierbe kezdett - nem is akármilyenbe. Az Earl Zinger nevet felvéve két szólóalbumot adott ki, de emellett vendégeskedett a Tosca vagy a Koop lemezein is. Pár éve létrehozott projektje, a Two Banks of Four a brit nu-jazz szcéna egyik legerősebb produkciója. Petersonnal évek óta járja a világot, és összetéveszthetetlen humorával, kifogyhatatlan lendületével erős húzást ad az egyébként is pörgős szetteknek.

http://www.2bo4.com

Tövisházi Ambrus, az Amorf Ördögök zenefelelős-billentyűs-mindenese, és nem mellesleg a magyar elektronikus színtér - közmegegyezés szerint - legkitűnőbb zeneszerzője 2004-ben alakította meg saját zenekarát.

Erik Sumo Band

Finom downtempo muzsika, westernhangulatok, szinticountry, sanzon és bárdzsessz, az Amorf Ördögökből ismert kacatpop, Gershwin- és Kispál-feldolgozások, jókedv és melankólia: ilyesfajta elegy az Erik Sumo Band zenéje. Mindehhez kitűnő énekesnők, mint például a Kiss Erzsi Zene elbűvölően halandzsázó névadója. Az együttes első, a németországi Pulver által kiadott My Rocky Mountains című lemezének bemutatója az A38 Hajón volt.

Tövisházi Ambrus a magyar könnyűzene új generációjának egyik legtehetségesebb és legtudatosabb alkotója. A gimnáziumi barátságból alkult Amorf Ördögök három nagylemeze és országos sikere közben ezernyi egyéb projekten töri a fejét, remixek tucatjait készítette az utóbbi néhány évben (többek között a Žagarnak és az Easy Life Naturalnek). Emellett Keyser és Shuriken mellett hosszú ideig tagja volt a Crate Soul Brothers nevű társulásnak is. Erik Sumo néven DJ-zik is, kiváló nujazz és easy listening szettekkel boldogítva hallgatóságát.

A zenekar tagjai: Erik Sumo (Tövisházi Ambrus): billentyűs hangszerek, ének Kiss Erzsi: ének Harcsa Veronika: ének Mészáros Ádám: gitár Balahoczky István: basszusgitár Pápai István: ütőhangszerek Dudás Zsombor: dob

http://www.eriksumo.hu

Keyser & Shuriken, azaz Mozsik Tibor és Vályi Gábor dj-duója lassan tíz éve megkerülhetetlen formációja a hazai nu jazz-szcénának. Sodrós szvingeket éppúgy pakolnak, mint vérbő latinokat, hiphopot, dzsesszesebb kemény elektronikát. Fáradthatatlan remixerként és partiszervezőként is letették névjegyüket, nevükhöz fűződik például az A38 Hajóval közösen létrehozott Sound On Ultra Loud sorozat. Erik Sumóval közösen megalakították a Crate Soul Brothers nevű formációt, amely különösen jól sikerült jazzy remixei révén híresült el.

Mindemellett jelentős tánczene-történeti munkásságot fejtenek ki, legutóbb például Blue Light címmel hoztak össze nagyszerű válogatást a hetvenes évek magyar fúziós dzsesszéből a londoni Cosmic Soundsnál. Heti műsoruk Barázdán is csomót! címmel hallható a TIlos Rádióban.

http://blog.tilos.hu/cratesoul

Az A38 Hajó Motorbárját ezúttal Suefo és Miki KeveR tölti meg élettel. Suefo a Vono Box DJ-formáció oszlopos tagja, nem mellékesen a manamana.hu webzine szerkesztője, laza easy listeningek, lounge-ok, afrobeatek, klasszikus soulok nagy szakértője, akinek legutóbbi válogatáslemeze, a Chellotronica második része a napokban készült el. Miki KeveR pedig a freestlye lemezlovasok feltörekvő generációjához tartozik, akinek lázas tempójú soul- és afrobeat-szettjei már jópárszor megmozgatták az A38 közönségét is.

http://www.myspace.com/vonobox
http://www.manamana.hu

Az esemény támogatója a British Council.

Letölthető sajtófotók
http://www.a38.hu/dinamikus/File/press_photos/070215_gillespeterson01.jpg
http://www.a38.hu/dinamikus/File/press_photos/070215_gillespeterson02.jpg
http://www.a38.hu/dinamikus/File/press_photos/070215_esb01.jpg

Letölthető sajtóanyag
http://www.a38.hu/dinamikus/File/press_releases/A38_gillespeterson_press.pdf
http://www.a38.hu/dinamikus/File/press_releases/A38_gillespeterson_press.txt

További információ, sajtófotó, interjúlehetőség: Hámori Viktória
A38 sajtókapcsolatok
06 20 944 00 23
sajto_(at)_a38.hu
www.a38.hu